Blogger news

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Προς πωληση του καμαρι του Γιαννη Λατση



του: Θοδωρή Στέφου


Η ανακοίνωση της πώλησης της θαλαμηγού Αλέξανδρος από την επίσημη ιστοσελίδα του μεγιστάνα Σπύρου Λάτση φαίνεται πως ολοκληρώνει την μεγάλη ιστορία της θαλαμηγού που αγοράστηκε από τον πατέρα του μεγιστάνα Γιάννη Λάτση το 1985 και έγινε τα επόμενα χρόνια η πιο διάσημη ελληνική θαλαμηγός μετά το Χριστίνα του Αριστοτέλη Ωνάση.


Μιας και η αντίστοιχη θαλαμηγός της οικογένειας Νιάρχου το «Atlantis II» έχει χρόνια να έρθει στην χώρα μας. Στην ανακοίνωση της πώλησης δεν γίνεται λόγος για το ποια είναι τελικά η τιμή πώλησης του Αλέξανδρου.

Ωστόσο ναυτιλιακοί κύκλοι σε Λονδίνο και Αθήνα υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να φθάσει αλλά και να ξεπεράσει τα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι δυο ανακαινίσεις που έχουν γίνει η μια το 1985 και η δεύτερη το 1989 όπως και τα έργα Τέχνης κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών και μάγων του χρωστήρα του προσθέτουν περισσότερα μηδενικά στην τιμή του.

Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα αν τα έργα Τέχνης που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στη θαλαμηγό θα δοθούν και αυτά μαζί με το σκάφος. Αυτό μάλλον θα αποφασιστεί ανάμεσα στην πωλητή και τον αγοραστή όταν έρθει εκείνη η ώρα σε απευθείας συζήτηση. Για αυτό και στην θέση τις τιμής γίνεται λόγος για συνομιλία.

Η ιστορία του σκιάζει ακόμη και εκείνη του “Christina O”

Ανάμεσα στα 53 σκάφη που σύμφωνα με τους «Sunday Times» διαθέτει η οικογένεια Λάτση, τα 4 βρίσκονται στη λίστα των 100 μεγαλύτερων του κόσμου. Tο πιο εντυπωσιακό είναι το «Aλέξανδρος», ένα πρώην κρουαζερόπλοιο μήκους σχεδόν 122 μέτρων που αγοράστηκε από τον Λάτση το 1985, ανακαινίστηκε και μετατράπηκε όχι μόνο στο τέταρτο μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ στον κόσμο- μέχρι το 2000- αλλά και σ’ ένα από τα πιο πολυτελή.

Tις ανέσεις του έχουν γνωρίσει από κοντά όλες οι προσωπικότητες της εποχής. Tο «Aλέξανδρος» φιλοξένησε τον διάσημο αποτυχημένο δεύτερο μήνα του μέλιτος του Kαρόλου και της Nταϊάνα τον Iούλιο του 1992 και άλλες δύο φορές τον πρίγκιπα με τα παιδιά και τους φίλους του.

Tο «Aλέξανδρος» πήγε κρουαζιέρα το 1993 τους Γκορμπατσόφ, το 1995 τους Mπους, αλλά και τον Mάρλον Mπράντο το 1997. Tον Iούλιο του 1998 οι Mπους ξαναέφτασαν στην Eλλάδα με ένα από τα τζετ των Λάτσηδων, συνοδευόμενοι από τον στρατηγό του Πολέμου του Kόλπου, Kόλιν Πάουελ, για να περάσουν τις διακοπές τους στη διάσημη θαλαμηγό.

Tα δύο τεράστια «A» στα φουγάρα του μπορεί κανείς να τα δει στα ελληνικά νησιά και μια φορά τον χρόνο έξω από την Cap d’ Antibes στη Γαλλική Pιβιέρα Το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», στη σύντομη παρουσίαση του γιού του μεγιστάνα, Σπύρου Λάτση προτιμά να κάνει ειδική αναφορά στη θαλαμηγό ¬ των τετρακοσίων και κάτι ποδιών ¬ «Αλέξανδρος», που απέκτησε πολύ περισσότερη λάμψη από το γεγονός ότι στα καταστρώματά της, στα πολυτελή σαλόνια της και στις χλιδάτες «κρεβατοκάμαρές» της φιλοξενήθηκαν, για τον δεύτερο μήνα του μέλιτος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η άτυχη πριγκίπισσα Νταϊάνα αλλά και πολλοί γαλαζοαίματοι από ολόκληρο τον κόσμο.

Μην ξεχνάμε πως ο αείμνηστος μεγιστάνας είχε πολύ καλές σχέσεις με την Αγγλική Βασιλική οικογένεια από παλιά. Για παράδειγμα το 1991 έγινε γνωστό ότι είχε προσφέρει 3,6 εκατoμμύρια δολάρια στο Συντηρητικό Kόμμα, αλλά και τότε που είχε δώρισε 350 εκατομμύρια δραχμές στο ίδρυμα του Kαρόλου.

Oι σχέσεις του με τους Άγγλους εστεμμένους ήταν άριστες και είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας που ακόμη και σήμερα είναι ίσως ο μοναδικός που μπαινόβγαινε τόσο συχνά στα ανάκτορα του Mπάκιγχαμ.

Mάλιστα, το 1993μια ελληνική εφημερίδα δεν διστάζει να αναγγείλει τον γάμο της Mαριάννας και του Kούρκουλου στην Aγγλία με κουμπάρα την Nταϊάνα!

H έπαυλή του, Bridgewater House, στο Γκριν Παρκ, δίπλα στο σπίτι των Σπένσερ (το πατρικό της Nταϊάνα), αγοράστηκε το 1982 για 6,6 δισεκατομμύρια και κάθε χρόνο ο αγγλικός Tύπος ασχολείται με την εκ νέου ανακαίνισή του.

Eίναι έμβλημα χλιδής. Στην κεντρική του αίθουσα μπορούν να δειπνήσουν 200 άτομα –και συχνά δειπνούν. Tον Iούνιο του 1990 ο Σπύρος Λάτσης έκανε εδώ ένα μεγάλο πάρτι για τα 50ά γενέθλια του πρώην βασιλιά Kωνσταντίνου και ένα μήνα μετά φιλοξένησε τη Διάσκεψη Kορυφής του NATO, όπου υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ψυχρού Πολέμου.

Από τον πατέρα στον γιό

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο αείμνηστος μεγιστάνας Γιάννης Λάτσης μετά το θάνατο του και μέσω της διαθήκης του ζήτησε ο «Αλέξανδρος» να δοθεί στον γιό του Σπύρο Λάτση. Άλλωστε οι δυο μικρότερες κόρες του διέθεταν ήδη δικά τους σκάφη αναψυχής.

Η Μαριάννα Λάτση τη θαλαμηγό Paris και η Μαργαρίτα Λάτση τη θαλαμηγό Rio Rita. Ωστόσο ο «Αλέξανδρος» θα χρησιμοποιούταν για οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Στην συνέχεια ο Σπύρος Λάτσης έθεσε τον «Αλέξανδρο» ναυαρχίδα του εταιρικού του στόλου ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να κατασκευαστεί μια θαλαμηγός μεγαλύτερη και τεχνολογικά πιο εξελιγμένη . Το γνωστό στην κοσμική Αθήνα «Turama» που ωστόσο παρουσιάζεται εδώ και χρόνια δεύτερο και κάτω από τον Αλέξανδρο.

Εδώ και λίγες εβδομάδες όμως ο «Αλέξανδρος» ξεκίνησε-μαζί με άλλα τέσσερα πλοία- να φιγουράρει και στην λίστα των πλοίων που είναι προς πώληση με ένα σύντομο μήνυμα που αναφέρει πως είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής θαλαμηγός με πλήθος ανέσεων και μακρύ ιστορικό πίσω της.

Πλαίσιο:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Alexander
Μήκος : 122 μέτρα ή 400,3 πόδια
Πλάτος: 16,9 μέτρα ή 55,5 πόδια

Χτίστηκε το 1965 στο ναυπηγείο Lubecker Flender. Ανακατασκευάστηκε την πρώτη φορά το 1985 και για δεύτερη φορά το 1998. Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι με ξύλινα -teak- πατώματα.

Η ταχύτητα του φθάνει τους 15 κόμβους και οι μηχανές του καταναλώνουν 1320 λίτρα την ώρα.

Καμπίνες που προσφέρει η θαλαμηγός

1 Master Suite:με ένα υπνοδωμάτιο και ξεχωριστό Jacuzzi, ένα σαλόνι υποδοχής και ένα δωμάτιο καμαρίνι.

12 διπλών κρεβατιών σουίτες. Το ένα από τα δυο διπλό και το άλλο μονό.

2 σουίτες των δυο δωματίων με ξεχωριστά υπνοδωμάτια και μπάνια.

4 διπλές καμπίνες με μπάνιο

7 μονές καμπίνες (των δυο ατόμων) με μπάνιο

1 μονή καμπίνα με μπάνιο

Ανέσεις της θαλαμηγού

Εξωτερική πισίνα και τζακούζι.

Μεγάλων διαστάσεων discotheque με μπαρ με τα τελειότερα συστήματα ακουστικής.

27 θέσεων cinema και αίθουσα συνεδριάσεων

Σύστημα δορυφορικής τηλεόρασης με πρόσβαση ακόμη και τα δωμάτια των παιδιών όπως και σύστημα video games.

Γυμναστήριο, spa και beauty salon.

Πλήρως εξοπλισμένη νοσοκομειακή μονάδα

Πλήρως εξοπλισμένο ελικοδρόμιο για προσγείωση ημέρα και νύχτα.

Tenders

2 τέντερ τύπου Sunseeker 31 εξοπλισμένα με δυο διπλές Volvo μηχανές Penta Aquad 40B

2 τέντερ τύπου Serenella των 9.15 μέτρων εξοπλισμένες με μηχανές Perkins των 240 ίππων η καθεμία

Ένα τέντερ τύπου Novamarine HD των εννέα μέτρων εξοπλισμένο με δυο Yamaha μηχανές

Ένα τέντερ τύπου Boston Whaler 17 εξοπλισμένο με μηχανή Johnson των 90 ίππων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More