Blogger news

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι αγνωστες business των Νιαρχων


των Θοδωρή Στέφου - Νατάσας Πεσλή

Από τα πλοία στο real estate, τα ξενοδοχεία και τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Μπορεί η οικογένεια Νιάρχου να έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τα πλοία που διέθετε η εταιρεία της, ωστόσο υπήρχαν σημαντικά ακίνητα που μετά το θάνατο του αείμνηστου μεγιστάνα χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά του για τις νέες επιχειρηματικές τους κινήσεις.


Εκείνο ωστόσο που έχει γίνει γνωστό, είναι πως όλα τα παιδιά του Νιάρχου όχι μόνο δεν πούλησαν μέρος της περιουσίας που τους κληροδοτήθηκε από τον πατέρα τους, αλλά, όταν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο, φρόντισαν τα χρήματα που πήραν από τις πωλήσεις να τα ρίξουν σε νέες επιχειρήσεις, οι οποίες τους απέφεραν επίσης πολλά χρήματα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ότι ακόμη και σήμερα που η περιουσία του Σταύρου Νιάρχου έχει κληροδοτηθεί στα παιδιά του και έχει χωριστεί, τα δυο παιδιά από αυτά, ο Φίλιππος και ο Σπύρος, βλέπουν τα ονόματά τους να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στις χρυσές λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

ΠΩΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΝΙΑΡΧΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ


Ο μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος προσπάθησε να είναι δίκαιος απέναντι στα τέσσερα παιδιά του, μοιράζοντας την περιουσία του σε τέσσερα ισότοπα κομμάτια.

Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν σήμερα πως κάποια από τα παιδιά του μεγιστάνα είναι ριγμένα έναντι των μεγαλύτερων γιων του αείμνηστου εφοπλιστή. Σύμφωνα με τη διαθήκη του μεγιστάνα, τα τέσσερα παιδιά έλαβαν: Η κόρη του Μαρία Νιάρχου κληρονόμησε τη φάρμα με τα διακόσια πενήντα καθαρόαιμα άλογα.

Ο Φίλιππος Νιάρχος κληρονόμησε το ξενοδοχείο Hotel de Chanaleilles στο Παρίσι, όπως και δεκαπέντε πίνακες – αριστουργήματα του Βαν Γκογκ που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην κατοικία του στο κτίριο 1st Beekman. Ο Σπύρος Νιάρχος κληρονόμησε τα ακίνητα της οικογένειας μεταξύ των οποίων και έναν όροφο στο Rockefeller Center στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος κληρονόμησε τη ναυτιλιακή εταιρεία με τα είκοσι τάνκερ που υπήρχαν την εποχή του θανάτου του πατέρα του. Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Νιάρχου, τα δύο αδέλφια του, ο Φίλιππος και ο Σπύρος Νιάρχος, κληρονόμησαν από κοινού τη Σπετσοπούλα.

Η θαλαμηγός Atlantis πέρασε σε όλα τα παιδιά του επιχειρηματία, βάσει της διαθήκης του.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΑΝΤΡΟΥΤ ΣΤΟΥΣ ΝΙΑΡΧΟΥΣ 

Το ξενοδοχείο Kulm ιδρύθηκε το 1856. Έναντι 28.500 ελβετικών φράγκων, ο επιχειρηματίας Γιοχάνες Μπαντρούτ το αγόρασε δύο χρόνια αργότερα με πρωτοποριακές στρατηγικές να προσελκύσει τουρίστες και εκτός εποχής, δηλαδή το χειμώνα. Μέχρι τότε οι τουρίστες πήγαιναν στην Ελβετία για καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό και έφευγαν λίγο πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Ο Μπαντρούτ, που ήθελε να αυξήσει την τουριστική σεζόν, πρότεινε δωρεάν διαμονή στους Βρετανούς πελάτες του από τα τέλη του καλοκαιριού του 1864 μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Οι περισσότεροι έμειναν και κάποιοι σύστησαν στους φίλους τους το ξενοδοχείο, λέγοντάς τους πόσο ωραία πέρασαν και με τα χιόνια. Η αρχή είχε γίνει και το Σεν Μοριτζ μπήκε στο χάρτη των χειμερινών διακοπών. Το 1878 το ξενοδοχείο εκσυγχρονίστηκε, αποκτώντας ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις του και ήταν το πρώτο χωριό στην Ελβετία που ηλεκτροδοτήθηκε.

Η επόμενη πρωτοποριακή του κίνηση ήταν να παραθέτει σπουδαίες κοινωνικές εκδηλώσεις και να προσελκύει πολιτικούς ηγέτες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μέλη της αριστοκρατίας και των επιχειρήσεων με γκαλά, δείπνα και αθλητικές διοργανώσεις.

ΤΟ ΠΙΤΣ ΝΕΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ

Τα παιδιά του μεγιστάνα, ταυτόχρονα με την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου στο Σεν Μόριτζ, έφτιαξαν και το ορεινό σιδηροδρομικό δίκτυο που έκανε δυνατή την πρόσβαση στο Κόρβατς και το Πιτς Νέαρ.

Πρόσφατα ξεκίνησαν να επενδύουν στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες και θέσπισαν το βραβείο Solar Trophy σε συνεργασία με την εταιρεία Tritec International, το οποίο παρέλαβε ο νικητής του 26ου κυπέλου πόλο στο χιόνι στις 28 Ιανουαρίου 2010.

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ»


Μια άγνωστη επένδυση που έχει γίνει από τους κληρονόμους του Έλληνα μεγιστάνα είναι και το ξενοδοχείο «Hotel de Chanaleilles» που βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία του Παρισιού.


Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο ιστορικό μνημείο, που σε ένα από τα δωμάτιά του γράφτηκε η ωραιότερη παιδική ιστορία του κόσμου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» από τον συγγραφέα Αντουάν ντε Σεν – Εξιπέρι το 1943.Η οικογένεια Νιάρχου όχι μόνο συντηρεί μέχρι και σήμερα το ακίνητο, αλλά φροντίζει και για την ομαλή λειτουργία του όλο το χρόνο.

1 σχόλια:

Το φωτοβολταικο πάρκο τους μάρανε αυτούς.. Έτσι απλά για να επιδείξουν ότι είναι ... "οικολόγοι"...

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More