Blogger news

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Χακερ «χτυπησαν» τα site της Αλ Κάιντα- Βρισκονται 12 ημερες εκτος λειτουργιας


Ανευ προηγούμενου κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν οι ηλεκτρονικοί δίαυλοι της Αλ Κάιντα.
Οι ιστότοποι που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση για τον συντονισμό των ενεργειών της, και για την οποία κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη, είναι εκτός λειτουργία εδώ και 12 ημέρες.

«Ολοι οι ιστότοποι (της Αλ Κάιντα) τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Ααρον Ζέλιν, ερευνητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράνταις.Το ηλεκτρονικό «μπλακάουτ» οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι εναντίον της Αλ Κάιντα. Μετά την επίθεση, διακόπηκε η λειτουργία των κυριότερων ιστότοπων της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των σάιτ al-Fida και Shamukh al-Islam, τα οποία λειτουργούν ως «κόμβοι», προσφέροντας πρόσβαση - μέσω συνδέσμων - σε όλες τις σχετικές με την οργάνωση διαδικτυακές τοποθεσίες (σάιτ, φόρουμ κ.λπ.).
«Τα φόρουμ αυτά πιστοποιούν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που αναρτά η Αλ Κάιντα, ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικά. Οι οπαδοί (της οργάνωσης) τα επισκέπτονται τακτικά, διότι ξέρουν ότι είναι τα μόνα μέρη στα οποία μπορούν να δουν τα μηνύματα της Αλ Κάιντα», εξήγησε ο κ. Ζέλιν.
Ενας από τους δύο βασικούς ιστότοπους της οργάνωσης, ο Shamukh al-Islam, επανεμφανίστηκε στον Παγκόσμιο Ιστό την Δευτέρα, αλλά το περιεχόμενο το οποίο φιλοξενούσε είχε αφαιρεθεί. Μόνον ένας δευτερεύων ιστότοπος της Αλ Κάιντα, ο Ansar al-Mujahideen, επαναλειτούργησε πλήρως τρεις ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση.

Ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Δημόσιας Πολιτικής στο αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε πως το ψηφιακό σαμποτάζ θα μπορούσε να έχει γίνει από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ακόμη και από ιδιώτες χάκερ.
Το γεγονός, ότι οι ιστότοποι, βρίσκονται εκτος λειτουργίας εδώ και σχεδόν ένα μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές υποδηλώνει ότι η οργάνωση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση και έχει χάσει την διαδικτυακή «δύναμη» που κάποτε είχε.
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάιντα «αφοπλίζεται» σταδιακά σε όλα τα επίπεδα.
Η κίνηση στους ιστότοπούς της έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Ααρον Ζέλιν, ενώ ο αριθμός των φόρουμ της έχει μειωθεί από 13 που ήταν το 2008 σε επτά σήμερα.

Η τελευταία φορά που οι ιστότοποι της Αλ Κάιντα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση ήταν τον Ιούνιο του 2010, όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία ενός online περιοδικού από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, σύμφωνα με τον κ. Ζέλιν.

iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More